Арапска фраза „Машала“

Арапска фраза „Машала“
Judy Hall

Фразата „Маша Алалах“ (или Машалала) - за која се верува дека е измислена на почетокот на 19 век - е тесно преведена да значи „како што сака Бог“ или „се случи она што Аллах сакаше“. Се користи по некој настан, за разлика од фразата „иншалах“, што значи „ако Бог сака“ во однос на идните настани.

Арапската фраза „Машала“ треба да биде потсетник дека сите добри работи доаѓаат од Бога и се благослов од Него. Тоа е добар знак.

Машала за прослава и благодарност

„Машала“ обично се користи за изразување на чудење, пофалба, благодарност, благодарност или радост за настан што веќе се случил. Во суштина, тоа е начин да се признае дека Бог, или Алах, е креаторот на сите нешта и дал благослов. Така, во повеќето случаи, арапската фаза машала се користи за да се признае и да се заблагодари на Аллах за посакуваниот исход.

Исто така види: Што значи „Самсара“ во будизмот?

Примери:

  • Станавте мајка. Машала!
  • Ги положивте испитите. Машала!
  • Убав ден за забава на отворено. Машала!

Машала за да се избегне злото око

Покрај тоа што е пофален термин, „Машала“ често се користи за да се избегне неволја или „зло око“. Најчесто се користи за да се избегнат проблеми кога се случил позитивен настан. На пример, откако ќе забележи дека бебето е родено здраво, муслиманот би рекол машалах како начин да ја избегне можноста дека дарот на здравјеќе бидат одземени.

Исто така види: Библиски стихови за работата да ве мотивираат и подигнат

„Машала“ се користи специјално за да се избегне љубомора, злото око или џин (демон). Всушност, некои семејства имаат тенденција да ја користат фразата секогаш кога се даваат пофалби (на пример, „Изгледаш убаво вечерва, машала!“).

Mashallah надвор од муслиманска употреба

Фразата „Mashallah“, бидејќи толку често ја користат арапските муслимани, стана вообичаен дел од јазикот меѓу муслиманите и немуслиманите во муслиманите -доминирани области. Не е невообичаено да се слушне фразата во области како Турција, Чеченија, Јужна Азија, делови од Африка и која било област што некогаш била дел од Отоманската империја. Кога се користи надвор од муслиманската вера, обично се однесува на добро завршена работа.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Huda. „Арапска фраза „Машала““. Научете ги религиите, 9 септември 2021 година, learnreligions.com/islamic-phrases-mashaallah-2004287. Худа. (2021, 9 септември). Арапска фраза „Машала“. Преземено од //www.learnreligions.com/islamic-phrases-mashaallah-2004287 Huda. „Арапска фраза „Машала““. Научете религии. //www.learnreligions.com/islamic-phrases-mashaallah-2004287 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.