Која е важноста на Велика Сабота за Католичката црква?

Која е важноста на Велика Сабота за Католичката црква?
Judy Hall

Велика сабота е денот во христијанскиот литургиски календар со кој се слави 40-часовното бдение што следбениците на Исус Христос го одржаа по неговата смрт и погреб на Велики петок и пред неговото воскресение во недела на Велигден. Велика Сабота е последниот ден од Великиот пост и од Страсната седмица, а третиот ден од Велигденскиот Тридуум, трите високи празници пред Велигден, Велики четврток, Велики петок и Велика Сабота.

Света Сабота Клучни намирници

 • Велика Сабота е денот помеѓу Велики петок и Велигденска недела во католичкиот литургиски календар.
 • Денот го слави бдението што Христовите следбеници го одржаа за него надвор од неговиот гроб, чекајќи го неговото воскресение.
 • Постот не е потребен, а единствената миса е Велигденско бдение на зајдисонце во сабота.

Празнување на Велика Сабота

Велика Сабота е секогаш денот помеѓу Велики петок и Велигденска недела. Датумот на Велигден е поставен со Црковните трпези, изградени на Вселенскиот собор во Никеја (325 н.е.) како прва недела што следи по првата полна месечина по пролетната рамноденица (со одредено прилагодување за Грегоријанскиот календар).

Велика Сабота во Библијата

Според Библијата, Исусовите следбеници и семејството бдееле за него пред неговиот гроб, чекајќи го неговото проречено воскресение. Библиските референци за бдението се прилично кратки, но извештаите за погребот се Матеј27:45–57; Марко 15:42–47; Лука 23:44–56; Јован 19:38–42.

Исто така види: Дефиниција и историја на шаманизмот„Така Јосиф купи ленено платно, го симна телото, го завитка во лен и го стави во гроб исечен од карпа. Потоа тркалаше камен на влезот на гробот. мајката на Јосиф видела каде е положен“. Марко 15:46-47.

Нема директни референци во канонската Библија за она што Исус го правел додека апостолите и неговото семејство бдееле, освен неговите последни зборови до крадецот Варава: „Денес ќе бидете со мене во рајот“ (Лука 23:33– 43). Авторите на Символот на апостолите и на Атаназискиот кредо, сепак, го нарекуваат овој ден како „Потресот на пеколот“, кога по неговата смрт, Христос слезе во пеколот за да ги ослободи сите души кои умреле од почетокот на светот и дозволете им на заробените праведни души да стигнат до рајот.

Исто така види: Историја на презвитеријанската црква„Тогаш Господ ја испружи раката и стави знак на крстот врз Адам и врз сите негови светци. И фаќајќи го Адам за неговата десна рака, тој се вознесе од пеколот, и сите Божји светци го следеа . Евангелието по Никодим 19:11–12

Приказните потекнуваат од апокрифниот текст „Евангелието по Никодим“ (исто така познат како „Дела на Пилат“ или „Евангелие по Пилат“), а на неколку места се спомнуваат минливо во канонската Библија, од кои најзначајно е 1. Петрово 3:19-20, кога Исус „оде и им објави на духовите во затворот,кој во поранешните времиња не се покоруваше, кога Бог трпеливо чекаше во деновите на Ное." целиот период од 40 часа помеѓу ноќта на Велики петок (се сеќава на времето кога Христос бил отстранет од крстот и погребан во гробот) и зората во неделата на Велигден (кога Христос воскреснал).

Од царството на Константин во четвртиот век од нашата ера, ноќта на бдението на Велигден започна во саботата во самрак, со палење на „новиот оган“, вклучувајќи голем број светилки и свеќи и пасхалната свеќа. Пасхалната свеќа е многу голема, направена од пчелин восок и фиксирана во голем свеќник создаден за таа цел, тој сè уште е значаен дел од богослужбите на Велика Сабота.

Историјата на постот на Велика Сабота варирала низ вековите. Како што забележува Католичката енциклопедија, „во раната црква , ова беше единствената сабота во која беше дозволен постот.“ Постот е знак на покајание, но на Велики петок Христос со сопствената крв го плати долгот за гревовите на своите следбеници и затоа луѓето немаа што да се покаат. Така, христијаните многу векови ја сметале и саботата и неделата како денови во кои постот бил забранет. Таа практика сè уште се рефлектира во постовите дисциплини на Источната католичка и Источната православна црква, кои малку им го олеснуваат постот наСабота и недела.

Велигденска бдение миса

Во раната црква, христијаните се собраа попладнето на Велика Сабота за да се молат и да ја оддадат Светата Тајна Крштение на катихумените - преобратениците во христијанството кои го поминале постот подготвувајќи се да бидат примени во Црквата. Како што забележува Католичката енциклопедија, во раната црква, „Великата сабота и бдението на Педесетница беа единствените денови во кои се служеше крштевањето“. Ова бдение траеше во текот на ноќта до зори во неделата на Велигден, кога за прв пат се пееше Алилуја од почетокот на Великиот пост, а верниците - вклучувајќи ги и новокрстените - го прекинаа својот 40-часовен пост со причестување.

Во средниот век, почнувајќи приближно во осмиот век, церемониите на Велигденското бдение, особено благословувањето на нов оган и палењето на велигденската свеќа, почнале да се изведуваат порано и порано. На крајот, овие церемонии беа извршени во Велика Сабота наутро. Целата Велика Сабота, првично ден на жалост за распнатиот Христос и на очекување на Неговото Воскресение, сега стана нешто повеќе од исчекување на Велигденското бдение.

Реформи на 20 век

Со реформата на литургиите за Страсната седмица во 1956 година, тие церемонии беа вратени на самото Велигденско бдение, односно на миса што се празнуваше по зајдисонце на Велика Сабота. а со тоа и оригиналниот лик на СветиСаботата беше обновена.

До ревизијата на правилата за пост и воздржување во 1969 година, утрото на Велика Сабота продолжи да се практикува строг пост и воздржување, со што верниците се потсетуваа на тажната природа на денот и се подготвуваа за радост на Велигденскиот празник. Иако постот и апстиненцијата веќе не се потребни на Велика Сабота наутро, практикувањето на овие дисциплини на постот е сè уште добар начин за одбележување на овој свет ден.

Како и на Велики петок, модерната црква не нуди миса за Велика Сабота. Велигденското бдение, кое се одржува по зајдисонце на Велика Сабота, соодветно припаѓа на Велигденската недела, бидејќи литургиски секој ден започнува на зајдисонце претходниот ден. Затоа саботните бдение миси можат да ја исполнат неделната должност на парохијаните. За разлика од Велики петок, кога се дели Света Причест на попладневната литургија во спомен на Христовото страдање, на Велика Сабота Евхаристијата им се дава само на верниците како viaticum — односно само на оние кои се во опасност од смрт, подгответе ги нивните души за нивното патување до следниот живот.

Современата велигденска миса често започнува надвор од црквата во близина на мангал за јаглен, што го претставува првото бдение. Свештеникот потоа ги води верниците во црквата каде што се пали пасхалната свеќа и се одржува мисата.

Други христијански свети саботи

Католиците не се единствените христијанисекта која ја празнува саботата помеѓу Велики петок и Велигден. Еве неколку од главните христијански секти во светот и како тие го почитуваат обичајот.

 • Протестантските цркви како што се методистите и лутеранците и Обединетата Христова црква ја сметаат Велика Сабота како ден на размислување помеѓу Велики петок и Велигденските служби - обично не се одржуваат посебни служби.
 • Мормоните практикуваат (Црквата на светиите од подоцнежните денови) одржуваат бдение во сабота навечер, за време на кое луѓето се собираат надвор од црквата, прават јама за оган и потоа заедно палат свеќи пред да влезат во црквата.
 • Источните православни цркви ја слават Големата и Велика Сабота, или Пресвета Сабота, на кој ден некои парохијани присуствуваат на вечерна и ја слушаат Литургијата на Свети Василиј.
 • Руските православни цркви ја слават Велика сабота како дел од еднонеделната Голема и Света седмица, со почеток на Цветници. Сабота е последниот ден од постот, а славениците го прекинуваат постот и присуствуваат на црковните служби.

Извори

 • „Потресување на пеколот“. Новиот свет енциклопедија . 3 август 2017.
 • Леклерк, Анри. „Велика сабота“. Католичка енциклопедија . Vol. 7. Њујорк: Компанијата Роберт Еплтон, 1910 година.
 • „Евангелието на Никодим, порано наречено Дела на Понтиј Пилат“. Изгубените книги на Библијата 1926 година.
 • Вудман, Кларенс Е. „Велигден . Journal of the RoyalAstronomical Society of Canada 17:141 (1923). и Црковниот календар
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат ThoughtCo. „Велика сабота“. Учи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/holy-saturday-541563. ThoughtCo. (2023, 5 април). Велика Сабота. Преземено од //www.learnreligions.com/holy-saturday-541563 ThoughtCo. „Велика сабота“. Научете религии. //www.learnreligions.com/holy-saturday-541563 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.