Во будизмот, Архат е просветлена личност

Во будизмот, Архат е просветлена личност
Judy Hall

Во раниот будизам, arhat (санскрит) или arahant (пали) -- „достоен“ или „совршен“ -- бил највисокиот идеал на еден ученик на Буда. Тој или таа беше личност која го заврши патот кон просветлувањето и постигна нирвана. На кинески, зборот за архат е лохан или луохан .

Архатите се опишани во Дамапада:

Исто така види: Протестантско христијанство - Сè за протестантизмот

„Нема повеќе световно постоење за мудриот кој, како земјата, не се навредува ништо, кој е цврст како висок столб и чист како длабок базен ослободен од кал. Мирна е неговата мисла, смири го неговиот говор и смири го неговото дело, кој, знаејќи навистина, е целосно ослободен, совршено спокоен и мудар. [Стихови 95 и 96; Превод на Acharya Buddharakkhita.]

Во раните свети списи, Буда понекогаш се нарекува и архат. И архат и Буда се сметаа за совршено просветлени и прочистени од сите нечистотии. Една разлика помеѓу архат и Буда беше тоа што Буда сам го реализира просветлувањето, додека архат беше воден до просветлување од учител.

Во Сута-питака, и Буда и Архатите се опишани како совршено просветлени и ослободени од окови, и обајцата постигнуваат нирвана. Но, само Буда е господар на сите господари, светски учител, оној кој ја отвори вратата за сите други.

Исто така види: Читање чајни листови (тасеоманција) - гатање

Како што минуваше времето, некои рани школи на будизмот предложија архат (но не и Буда)може да задржи некои несовршености и нечистотии. Несогласувањето околу квалитетите на архат можеби беше причина за раните секташки поделби.

Арахант во Теравада Будизмот

Денешниот Теравада Будизам сè уште го дефинира пали зборот арахант како совршено просветлено и прочистено суштество. Тогаш, која е разликата помеѓу арахант и Буда?

Теравада учи дека има по еден Буда во секоја доба или еон, а тоа е личноста која ја открива дармата и ја учи на светот. Други суштества од таа возраст или еон кои сфаќаат просветлување се араханти. Буда на сегашното време е, се разбира, Гаутама Буда, или историскиот Буда.

Архат во Махајана будизмот

Махајана Будистите може да го користат зборот архат за да се однесуваат на просветлено суштество, или тие може да сметаат дека архат е некој кој е многу далеку по Патот, но кој сè уште не го сфатил Будаството. Будистот Махајана понекогаш го користи зборот шравака -- „оној што слуша и прокламира“ -- како синоним за архат . И двата збора опишуваат многу напреден лекар достоен за почит.

Легенди за шеснаесет, осумнаесет или некој друг број на одредени архати може да се најдат во кинескиот и тибетскиот будизам. Се вели дека тие биле избрани од Буда меѓу неговите ученици да останат во светот и да ја заштитат дармата до доаѓањето на Маитреја Буда. Овие архатисе почитуваат на ист начин како што се почитуваат христијанските светци.

Архати и Бодисатва

Иако архат или арахант останува идеал на пракса во Теравада, во Махајана будизмот идеалот на пракса е бодисатва -- просветленото суштество кое вети дека ќе ги донесе сите други суштества до просветлување.

Иако бодисатвите се поврзани со Махајана, терминот потекнува од раниот будизам и може да се најде и во Светото писмо Теравада. На пример, читаме во приказните за Јатака дека пред да го сфати Буда, оној што ќе стане Буда живеел многу животи како бодисатва, давајќи се од себе за доброто на другите.

Разликата помеѓу Теравада и Махајана не е во тоа што Теравада помалку се занимава со просветлувањето на другите. Наместо тоа, тоа има врска со различното разбирање на природата на просветлувањето и природата на јас; во Махајана, индивидуалното просветлување е контрадикција во термините.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат О'Брајан, Барбара. „Што е Архат или Арахант во будизмот? Научете религии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/arhat-or-arahant-449673. О'Брајан, Барбара. (2020, 27 август). Што е Архат или Арахант во будизмот? Преземено од //www.learnreligions.com/arhat-or-arahant-449673 О'Брајан, Барбара. „Што е Архат или Арахант во будизмот? Научете религии. //www.learnreligions.com/arhat-or-arahant-449673 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.