Вистинското име на Исус: Дали треба да го нарекуваме Јешуа?

Вистинското име на Исус: Дали треба да го нарекуваме Јешуа?
Judy Hall

Дали вистинското име на Исус е всушност Јешуа? Следбениците на месијанскиот јудаизам, Евреите кои го прифаќаат Исус Христос како Месија, мислат така, и тие не се сами. Всушност, некои христијани тврдат дека оние што го нарекуваат Христос како Исус наместо неговото хебрејско име Јешуа, го обожаваат погрешниот спасител. Овие христијани веруваат дека користењето на името на Исус е како Месијата да се нарекува името на грчкиот бог Зевс.

Како е вистинското име на Исус?

Навистина, Јешуа е хебрејското име за Исус. Тоа значи „Јахве [Господ] е спасението“. Англискиот правопис на Јешуа е „Џошуа“. Меѓутоа, кога се преведува од хебрејски на грчки, во кој е напишан Новиот завет, името Јешуа станува Iēsous . Англискиот правопис за Iēsous е „Исус“.

Ова значи дека Џошуа и Исус се исти имиња. Едното име е преведено од хебрејски на англиски, другото од грчки на англиски. Исто така, интересно е да се забележи дека имињата „Јошуа“ и „Исаија“ се во суштина исти имиња како Јешуа на хебрејски. Тие значат „спасител“ и „спасение Господово“.

Со оглед на тоа како преводот влијае на оваа дебата, дали треба да го наречеме Исус Јешуа? Размислете за тоа на следниов начин: Зборовите за ист предмет се кажуваат различно на јазиците. Додека дијалектот се менува, самиот објект не се менува. На ист начин, можеме да го нарекуваме Исус со различни имиња без да ја промениме неговата природа. Сите имиња за него значат „тоаГоспод е спасението.'"

Накратко, оние кои инсистираат исклучиво да го нарекуваме Исус Христос Јешуа го занемаруваат фактот дека како се преведува името на Месијата не е суштинско за спасението. Исус, со „J“ што звучи како „gee“. Португалските говорници го нарекуваат Исус, но со „J“ што звучи како „ге“, а шпанските говорители го нарекуваат Исус, со „J“ што звучи како „ еј." Кој од овие изговори е точниот? Сите, се разбира, на нивниот јазик. Нема врска. Оваа теорија произлегува од измислици и го обиколи интернетот заедно со огромни количини на други погрешни дезинформации.

Повеќе од еден Исус во Библијата

Исус Христос, всушност , не бил единствениот Исус во Светото писмо. Библијата исто така спомнува и други со име, вклучувајќи го и Исус Вараба. Тој често се нарекува само Вараба и бил затворениот Пилат ослободен наместо Исус Христос:

Исто така види: Дефиниција за архангелТака, кога се собра толпата, Пилат ги праша: „Кој сакате да ви го ослободам: Исус Варава или Исус кој се нарекува Месија? (Матеј 27:17, NIV). затвор именуванИсус чие презиме било Јустус:... и Исус кој се вика Јуст. Тоа се единствените луѓе на обрезание меѓу моите соработници за царството Божјо, и тие ми беа утеха. (Колошаните 4:11, ESV)

Дали го обожавате погрешниот Спасител?

Библијата не му дава предност на еден јазик (или превод) над друг. Не ни е заповедано да го повикуваме името на Господ исклучиво на хебрејски. Ниту е важно како ќе го изговориме неговото име.

Дела апостолски 2:21 вели: „И ќе се случи секој што го повикува името Господово ќе биде спасен“ (ESV). Бог знае кој го повикува неговото име, дали некој го прави тоа на англиски, португалски, шпански или хебрејски. Исус Христос сè уште е истиот Господ и Спасител.

Мет Слик во христијанското Министерство за апологетика и истражување го сумира вака:

Исто така види: Биографија на Архангел Задкиел„Некои велат дека ако не го изговориме правилно името на Исус ... тогаш сме во грев и му служиме на лажниот бог но тоа обвинение не може да се изнесе од Светото Писмо. Изговорот на збор не прави христијани или не. Преку вера, примањето на Месијата, Бог во тело, нѐ прави христијани“.

Значи, продолжи, смело повикај го името на Исус. Моќта во неговото име не доаѓа од тоа како го изговарате, туку од личноста која го носи тоа име: нашиот Господ и Спасител, Исус Христос.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „ДалиВистинското име на Исус всушност Јешуа?" Learn Religions, 3 септември 2021 година, learnreligions.com/jesus-aka-yeshua-700649. Fairchild, Mary. (2021, 3 септември). Дали вистинското име на Исус е всушност Јешуа? Превземено од //www.learnreligions.com/jesus-aka-yeshua-700649 Fairchild, Mary. „Дали е вистинското име на Исус всушност Јешуа?“ Научете религии. //www.learnreligions.com/jesus-aka-yeshua-700649 (пристапено во мај 25, 2023).копирај цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.