Дали има еднорози во Библијата?

Дали има еднорози во Библијата?
Judy Hall

Можеби ќе се изненадите кога ќе дознаете дека навистина има еднорози во Библијата. Но, тие не се фантастични, блескави суштества во боја на бонбони од памук за кои мислиме денес. Еднорозите од Библијата биле вистински животни.

Еднорози во Библијата

  • Терминот еднорог се наоѓа во неколку пасуси од верзијата на Библијата на Кралот Џејмс.
  • Библискиот еднорог најверојатно се однесува на примитивен див вол.
  • Еднорогот е симбол на сила, моќ и жестокост во Библијата.

Зборот еднорог едноставно значи „еднорог“. Суштества кои природно личат на еднорози не се нечуени во природата. Носорогот, нарвалот и еднорогот се фалат со еден рог. Интересно е да се забележи, носорог еднорог е научното име за индискиот носорог, наречен и поголем носорог со еден рог, роден во северна Индија и јужен Непал.

Некаде во средниот век, англискиот термин еднорог означува митско животно што личи на глава и тело на коњ, со задни нозе на елен, опашка на лав , и еден рог што излегува од центарот на челото. Многу е неверојатно дека писателите и препишувачите на Библијата некогаш го имале на ум ова фантастичко суштество.

Библиски стихови за еднорозите

Верзијата на кралот Џејмс од Библијата го користи терминот еднорог во неколку пасуси. Сите овиесе чини дека референците се однесуваат на добро познато диво животно, веројатно од видот вол, кое се карактеризира со извонредна сила и нескротлива жестокост.

Исто така види: Духовни цитати за птиците

Броеви 23:22 и 24:8

Во Броеви 23:22 и 24:8, Бог ја поврзува сопствената сила со силата на еднорогот. Современите преводи го користат терминот див вол овде наместо еднорог :

Бог ги изведе од Египет; Тој ја има како да е силата на еднорог. (Броеви 23:22, KJV 1900) Бог го изведе од Египет; Тој ја има силата на еднорог: ќе ги изеде народите, неговите непријатели, ќе ги скрши нивните коски и ќе ги пробие со стрелите свои. (Броеви 24:8, KJV 1900)

Второзаконие 33:17

Овој пасус е дел од благословот на Мојсеј врз Јосиф. Тој ја споредува величественоста и силата на Јосиф со првороден бик. Мојсеј се моли за воената сила на Јосиф, прикажувајќи го како еднорог (див вол) како ги гази народите:

Неговата слава е како првороденото на неговиот јунец, а неговите рогови се како рогови на еднорозите: со нив ќе го турка народот заедно до крајот на земјата… (Второзаконие 33:17, KJV 1900)

Еднорозите во Псалмите

Во Псалм 22:21, Давид го моли Бога да го спаси од моќта на неговите зли непријатели, опишани како „рогови на еднорозите“. (KJV)

Во Псалм 29:6, силата на Божјиот глас ја тресе земјата, предизвикува големите кедри на Либан да се скршат и„Прескокни како теле; Либан и Сирион како млад еднорог“. (KJV)

Во Псалм 92:10, писателот самоуверено ја опишува својата воена победа како „рог на еднорог“.

Исаија 34:7

Додека Бог е на пат да го ослободи својот гнев врз Едом, пророкот Исаија црта слика на големо жртвено колење, класифицирајќи го дивиот вол (еднорог) со церемонијално чистиот животни што ќе паднат на меч:

И еднорозите ќе слезат со нив, и јунците со биковите; И нивната земја ќе биде натопена со крв, и нивниот прав ќе се здебели со дебелеење. (KJV)

Јов 39:9–12

Јов го споредува еднорогот или дивиот вол - стандарден симбол на сила во Стариот завет - со припитомени волови:

Дали еднорогот ќе биде подготвен да служи ти или да останеш покрај креветчето твое? Можеш ли да го врзеш еднорогот со неговата лента во браздата? Или ќе ги закопа долините по тебе? Дали ќе му веруваш, бидејќи неговата сила е голема? Или ќе му го оставиш својот труд нему? Дали ќе му веруваш дека ќе го донесе дома твоето семе и ќе го собере во шталата? (KJV)

Толкувања и анализи

Оригиналниот хебрејски термин за еднорог беше reʾēm, преведен monókerōs во грчката Септуагинта и еднорог во латинската Вулгата. Токму од овој латински превод верзијата на кралот Џејмс го зема терминот еднорог, најверојатно без никакво друго значење поврзано со негоотколку „ѕвер со еден рог“.

Многу научници веруваат дека reʾēm се однесува на дивото говедско суштество познато кај античките Европејци и Азијци како аурох. Ова прекрасно животно порасна до височини над шест стапки и имаше темно кафеав до црн капут и долги заоблени рогови.

Aurochs, предците на модерните домашни говеда, беа широко распространети во Европа, централна Азија и Северна Африка. До 1600-тите, тие избледени во изумирање. Алузиите за овие животни во Светото Писмо можеби потекнуваат од фолклорот поврзан со диви волови во Египет, каде што аврохиите биле ловени до 12 век п.н.е.

Некои научници сугерираат дека monókerōs се однесува на носорогот. Кога Џероним ја превел латинската Вулгата, тој користел и еднорог и носорог. Други претпоставуваат дека дебатираното суштество е бивол или бела антилопа. Најверојатно, сепак, е дека еднорогот се однесува на примитивниот вол, или аурок, кој сега е исчезнат низ целиот свет.

Исто така види: Зошто Џулија Робертс стана Хинду

Извори:

  • Easton's Bible Dictionary
  • The Lexham Bible Dictionary
  • The International Standard Bible Encyclopedia, Revised (Vol. 4, pp. 946–1062).
  • Речник на Библијата: Постапување со нејзиниот јазик, литература и содржина вклучувајќи ја библиската теологија (том 4, стр. 835).
Цитирајте го овој Формат на статијата Твојот цитат Ферчајлд, Мери. „Дали има еднорози во Библијата? Научете ги религиите, 18 јануари 2021 година,Learnreligions.com/unicorns-in-the-bible-4846568. Ферчајлд, Мери. (2021, 18 јануари). Дали има еднорози во Библијата? Преземено од //www.learnreligions.com/unicorns-in-the-bible-4846568 Fairchild, Mary. „Дали има еднорози во Библијата? Научете религии. //www.learnreligions.com/unicorns-in-the-bible-4846568 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.