Најраната збирка на будистичко писмо

Најраната збирка на будистичко писмо
Judy Hall

Во будизмот, зборот  Трипитака (санскрит за „три корпи“; „Типитака“ на Пали) е најраната збирка на будистички списи. Ги содржи текстовите со најсилно тврдење дека се зборовите на историскиот Буда.

Текстовите на Трипитака се организирани во три главни делови - Винаја-питака, кои ги содржат правилата на заедничкиот живот за монасите и монахињите; Сутра-питака, збирка проповеди на Буда и постарите ученици; и Абхидарма-питака, која содржи толкувања и анализи на будистичките концепти. Во Пали, тоа се Винаја-питака , Сута-питака и Абхидхама .

Потекло на Трипитака

Будистичките хроники велат дека по смртта на Буда (околу 4 век п.н.е.) неговите постари ученици се состанале на Првиот будистички совет за да разговараат за иднината на сангха - заедницата на монасите и монахињите - и дармата, во овој случај, учењата на Буда. Монахот по име Упали ги рецитирал Будаовите правила за монасите и монахињите од памет, а братучедот и придружникот на Буда, Ананда, ги рецитирал проповедите на Буда. Собранието ги прифати овие рецитации како точни учења на Буда и тие станаа познати како Сутра-питака и Винаја.

Исто така види: Лита: Прославата на летниот сабатен солстициј

Абхидарма е третата питака , или „кошница“, и се вели дека е додадена за време на Третиот будистички совет, ок. 250 п.н.е. Иако наАбхидарма традиционално му се припишува на историскиот Буда, веројатно е составен најмалку еден век по неговата смрт од непознат автор.

Варијации на Трипитака

Отпрвин, овие текстови биле зачувани со тоа што биле меморирани и пеења, а како што будизмот се ширел низ Азија, почнале да се пеат лоза на неколку јазици. Сепак, денес имаме само две разумно комплетни верзии на Tripitaka.

Исто така види: Имињата на Господ Рама во хиндуизмот

Она што станало наречено Пали Канон е Пали Типитака, зачувано на пали јазик. Овој канон бил посветен на пишување во 1 век п.н.е., во Шри Ланка. Денес, Канонот Пали е библиски канон за будизмот Теравада.

Веројатно имало неколку лоза на пеење на санскрит, кои денес преживеале само во фрагменти. Санскритската Трипитака што ја имаме денес е составена главно од раните кинески преводи и поради оваа причина се нарекува кинеска Трипитака.

Санскритската/кинеската верзија на Сутра-питака исто така се нарекува Агамас . Постојат две санскритски верзии на Винаја, наречени Муласарвастивада Винаја (следена во тибетскиот будизам) и Дармагуптака Винаја (следена во други школи на Махајана будизмот). Овие биле именувани по раните школи на будизмот во кои биле зачувани.

Кинеската/санскритската верзија на Абхидарма што ја имаме денес се нарекува СарвастивадаАбхидарма, по будистичката школа Сарвастивада која ја зачувала.

За повеќе за светите списи на тибетскиот и махајанскиот будизам, видете ги кинескиот канон Махајана и тибетскиот канон.

Дали овие стихови се вистинити за оригиналната верзија?

Искрениот одговор е, не знаеме. Споредувањето на пали и кинеските трипитака открива многу несогласувања. Некои соодветни текстови барем многу наликуваат еден на друг, но некои се значително различни. Канонот Пали содржи голем број сутри кои се наоѓаат на никаде на друго место. И немаме начин да знаеме колку денешниот Канон Пали се совпаѓа со верзијата првично напишана пред повеќе од две илјади години, која е изгубена од времето. Будистичките научници поминуваат доста време дебатирајќи за потеклото на различните текстови.

Треба да се запомни дека будизмот не е „откриена“ религија - што значи дека неговите списи не се претпоставува дека се откриената мудрост на Бог. Будистите не се заколнати дека ќе го прифатат секој збор како буквална вистина. Наместо тоа, ние се потпираме на нашиот сопствен увид и на увидот на нашите учители за да ги толкуваме овие рани текстови.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат О'Брајан, Барбара. „Дефиниција на будистички термин: Трипитака“. Научи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/tripitaka-tipitaka-449696. О'Брајан, Барбара. (2021, 8 февруари). Дефиниција на будистички термин: Трипитака. Преземено од//www.learnreligions.com/tripitaka-tipitaka-449696 О'Брајан, Барбара. „Дефиниција на будистички термин: Трипитака“. Научете религии. //www.learnreligions.com/tripitaka-tipitaka-449696 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.