Објаснето тибетското тркало на животот

Објаснето тибетското тркало на животот
Judy Hall

Богатата иконографија на Тркалото на животот може да се толкува на повеќе нивоа. Шесте главни делови ги претставуваат Шест царства. Овие области може да се сфатат како форми на постоење, или состојби на умот, во кои суштествата се раѓаат според нивната карма. Царствата, исто така, може да се гледаат како ситуации во животот или дури и типови на личности - гладните духови се зависници; девите се привилегирани; пеколните суштества имаат проблеми со гневот.

Во секое од царствата, Бодисатва Авалокитешвара се чини дека го покажува патот кон ослободување од Тркалото. Но, ослободувањето е можно само во човечкото царство. Од таму, оние кои сфаќаат просветлување го наоѓаат својот пат од Тркалото до Нирвана.

Галеријата прикажува делови од Тркалото и ги објаснува подетално.

Тркалото на животот е еден од најчестите теми на будистичката уметност. Деталната симболика на Тркалото може да се толкува на многу нивоа.

Тркалото на животот (наречено Бхавачакра на санскрит) го претставува циклусот на раѓање и повторно раѓање и постоење во самсара.

Оваа галерија разгледува различни делови на Тркалото и објаснува што значат. Главните делови се центарот и шесте „клинови за пита“ што ги прикажуваат Шест кралства. Галеријата ги гледа и фигурите на Буда во аглите и Јама, страшното суштество кое го држи Тркалото во копитата.

Многу будисти го разбираат Тркалото алегорично, небуквално, начин. Додека ги испитувате деловите на тркалото, може да се најдете дека се поврзувате со некои од него лично или препознавате луѓе што ги познавате како љубоморни богови или пеколни суштества или гладни духови.

Надворешниот круг на Тркалото (не е прикажан детално во оваа галерија) е Paticca Samuppada, Врските на зависно потекло. Традиционално, надворешното тркало прикажува слеп маж или жена (што претставува незнаење); грнчари (формација); мајмун (свест); двајца мажи во чамец (ум и тело); куќа со шест прозорци (сетилата); преграткана двојка (контакт); око прободено од стрела (сензација); лице кое пие (жед); човек што собира овошје (фаќа); пар кој води љубов (станува); жена што раѓа (раѓа); и човек кој носи труп (смрт).

Јама, Господар на подземјето

Суштеството кое го држи Тркалото на животот во копитата е Јама, гневниот дармапала кој е Господар на царството на пеколот.

Страшното лице на Јама, кое ја претставува непостојаноста, гледа над врвот на Тркалото. И покрај неговиот изглед, Јама не е злобен. Тој е гневна дармапала, суштество посветено на заштита на будизмот и будистите. Иако можеби се плашиме од смртта, таа не е зло; едноставно неизбежно.

Во легендата, Јама бил свет човек кој верувал дека ќе оствари просветлување ако медитирал во пештера 50 години. Во 11. месец од 49. година, разбојницивлегол во пештерата со украден бик и му ја отсекол главата на бикот. Кога сфатиле дека светиот човек ги видел, разбојниците му ја отсекле и главата.

Но светиот човек ја облече главата на бикот и ја прими страшната форма на Јама. Ги убил разбојниците, им ја испил крвта и му се заканувал на цел Тибет. Тој не можеше да биде запрен додека Манџушри, Бодисатва на Мудроста, не се манифестираше како уште пострашната дармапала Јамантака и не ја порази Јама. Јама потоа стана заштитник на будизмот.

Царството на боговите

Царството на боговите (Деви) е највисокото царство на Тркалото на животот и секогаш е прикажано на врвот на Тркалото.

Кралството на боговите (Деви) звучи како убаво место за живеење. И, без сомнение, можете да направите многу полошо. Но, дури и Царството на боговите не е совршено. Оние кои се родени во Божјото Царство живеат долг и исполнет живот со задоволство. Тие имаат богатство и моќ и среќа. Па што е финтата?

Уловот е што бидејќи Девите имаат толку богат и среќен живот, тие не ја препознаваат вистината за страдањето. Нивната среќа е, на некој начин, проклетство, бидејќи немаат мотивација да бараат ослободување од Тркалото. На крајот, нивниот среќен живот завршува и тие мора да се соочат со повторното раѓање во друго, помалку среќно, царство.

Девите постојано се во војна со нивните соседи на тркалото, Асурите. Овој приказ на Тркалото ги прикажува Девите како го полнатАсури.

Царството на Асурас

Царството Асура (љубоморен Бог) е обележано со параноја.

Асурите се хиперконкурентни и параноични. Нив ги води желбата да ја победат својата конкуренција, а секој е конкуренција. Имаат моќ и ресурси и понекогаш постигнуваат добри работи со нив. Но, секогаш, нивниот прв приоритет е да стигнат до врвот. Мислам на моќни политичари или корпоративни лидери кога мислам на Асура.

Чих-и (538-597), патријарх на школата Т'иен-таи, ја опиша Асура на вака: „Секогаш сакајќи да бидеме супериорни во однос на другите, немајќи трпение за пониските и омаловажувајќи странци; како јастреб, лета високо горе и гледа одозгора на другите, а сепак надворешно покажува правда, обожавање, мудрост и вера - ова е подигање на најнискиот ред на доброто и одење по патот на Асурите.

Асурите, кои се нарекуваат и „анти-богови“, постојано се во војна со Девите на Божјото Царство. Асурите мислат дека припаѓаат на Божјото Царство и се борат да влезат, иако овде се чини дека Асурите формирале линија на одбрана и се борат со напаѓачките Деви со лакови и стрели. Некои прикази на Тркалото на животот ги комбинираат царствата Асура и Бог во едно.

Понекогаш има прекрасно дрво кое расте помеѓу двете царства, со своите корени и стебло во царството Асура. Но, неговите гранки и плодови се во Божјото Царство.

Исто така види: Список на седум реномирани муслимански пејачи и музичари

Царствотона гладните духови

Гладните духови имаат огромен, празен стомак, но нивните тенки вратови не дозволуваат да помине храната. Храната се претвора во оган и пепел во нивните усти.

Гладните духови (Претас) се жалосни работи. Тие се потрошени суштества со огромен, празен стомак. Вратот им е премногу тенок за да дозволи храната да помине. Значи, тие се постојано гладни.

Алчноста и љубомората доведуваат до повторно раѓање како гладен дух. Царството на гладни духови често, но не секогаш, е прикажано помеѓу царството Асура и царството на пеколот. Се смета дека кармата на нивните животи не била доволно лоша за повторно раѓање во царството на пеколот, но недоволно добра за царството Асура.

Психолошки, гладните духови се поврзани со зависности, принудувања и опсесии. Луѓето кои имаат сè, но секогаш сакаат повеќе, можеби се гладни духови.

Царството на пеколот

Царството на пеколот е обележано со гнев, ужас и клаустрофобија.

Царството на пеколот е прикажано како место делумно од оган и делумно од мраз. Во огнениот дел од царството, пеколните суштества (Наракас) се подложени на болка и мачење. Во ледениот дел се замрзнати.

Толкувано психолошки, пеколните суштества се препознаваат по нивната акутна агресија. Огнените пеколни суштества се лути и навредливи и го избркаат секој што би се дружел или сакал со нив. Ледените пеколни суштества ги бркаат другите со нивната нечувствителна студенило. Потоа, во маките на нивнитеизолација, нивната агресија сè повеќе се врти навнатре и тие стануваат самоуништувачки.

Животинското царство

Животинските суштества (Tiryakas) се цврсти, правилни и предвидливи. Тие се држат до она што е познато и се незаинтересирани, дури и се плашат од нешто што е непознато.

Животинското царство е обележано со незнаење и самозадоволство. Животинските суштества се скроз нељубопитни и се одбиваат од се што е непознато. Тие минуваат низ животот барајќи утеха и избегнувајќи непријатност. Немаат смисла за хумор.

Животинските суштества може да најдат задоволство, но лесно се плашат кога ќе се стават во нова ситуација. Нормално, тие се фанати и веројатно ќе останат такви. Во исто време, тие се подложни на угнетување од други суштества -- животните навистина се проголтуваат едни со други, знаете.

Човечкото царство

Ослободувањето од тркалото е можно само од човечкото царство.

Човечкото царство е обележано со испрашување и љубопитност. Тоа е исто така царство на страста; човечките суштества (Manushyas) сакаат да се стремат, консумираат, стекнуваат, уживаат, истражуваат. Овде Дармата е отворено достапна, но само малкумина ја бараат. Останатите се фатени во стремеж, конзумирање и стекнување и ја пропуштаат можноста.

Центарот

Во центарот на Тркалото на животот се силите кои го одржуваат вртењето - алчноста, лутината и незнаењето.

Во центарот на секое Тркало на животот се петел, змија и свиња,кои претставуваат алчност, гнев и незнаење. Во будизмот, алчноста, гневот (или омразата) и незнаењето се нарекуваат „Трите отрови“ затоа што тие го трујат секој што ги засолни. Тоа се силите кои одржуваат вртење на Тркалото на животот, според учењето на Буда за Втората благородна вистина.

Кругот надвор од центарот, кој понекогаш недостасува во приказите на Тркалото, се нарекува Сидпа Бардо, или средна состојба. Исто така понекогаш се нарекува Бела патека и Темна патека. Од една страна, бодисатвите ги водат суштествата до повторно раѓања во повисоките области на Девите, боговите и луѓето. Од друга страна, демоните ги водат суштествата во долните области на гладните духови, пеколните суштества и животните.

Буда

Во горниот десен агол на Тркалото на животот, се појавува Буда, што претставува надеж за ослободување.

Исто така види: Вовед во основните верувања и начела на будизмот

Во многу прикази на Тркалото на животот, фигурата во горниот десен агол е Дармакаја Буда. Дармакаја понекогаш се нарекува Тело на вистината или Тело Дарма и се поистоветува со шуњата. Дармакаја е сè, непојавено, без карактеристики и дистинкции.

Често овој Буда е прикажан како покажува кон Месечината, која претставува просветлување. Меѓутоа, во оваа верзија Буда стои со кренати раце, како да благословува.

Вратата на Нирвана

Овој приказ на Тркалото на животот го покажува влезот во Нирвана вогорниот лев агол.

Во горниот лев агол на овој приказ на Тркалото на животот е храм со седи Буда. Тек на суштества се издигнува од Човечките Царства кон храмот, кој ја претставува Нирвана. Уметниците кои создаваат Тркало на животот го исполнуваат ова катче на различни начини. Понекогаш горната лева фигура е Нирманакаја Буда, што претставува блаженство. Понекогаш уметникот слика месечина, што го симболизира ослободувањето.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат О'Брајан, Барбара. „Тркалото на животот“. Научи религии, 25 август 2020 година, learnreligions.com/the-wheel-of-life-4123213. О'Брајан, Барбара. (2020, 25 август). Тркалото на животот. Преземено од //www.learnreligions.com/the-wheel-of-life-4123213 О'Брајан, Барбара. „Тркалото на животот“. Научете религии. //www.learnreligions.com/the-wheel-of-life-4123213 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.