Што е светата тајна во католицизмот?

Што е светата тајна во католицизмот?
Judy Hall

Тајната тајна е симболичен обред во христијанската религија, во кој обичен поединец може да воспостави лична врска со Бог - балтиморскиот катехизам ја дефинира тајната како „надворешен знак воспоставен од Христос за давање благодат“. Таа врска, наречена внатрешна благодат, се пренесува на парохијата од свештеник или епископ, кој користи специфичен збир на фрази и дејства во една од седумте посебни церемонии.

Секоја од седумте тајни што ги користи католичката црква е спомната, барем попатно, во Новиот завет од Библијата. Тие биле опишани од свети Августин во 4 век од нашата ера, а прецизниот јазик и дејствија биле кодифицирани од христијанските филозофи познати како раните схоластици во 12 и 13 век од нашата ера.

Зошто на светата тајна ѝ е потребен „надворешен знак?“

Сегашниот катехизам на Католичката црква забележува (пар. 1084), „Седнат од десната страна на Отецот и излевајќи го Светиот Дух врз неговото тело, што е Црквата, Христос сега дејствува преку светите тајни тој воспостави да ја пренесе својата благодат“. Додека луѓето се суштества и од телото и од душата, тие се потпираат првенствено на сетилата за да го разберат светот. Благодатта како духовен дар наместо физички е нешто што примателот не може да го види: Католичкиот катехизам вклучува дејства, зборови и артефакти за да ја направи благодатта физичка реалност.

Зборовите и постапкитена секоја тајна, заедно со физичките артефакти што се користат (како леб и вино, света вода или помазано масло), се претстави на основната духовна реалност на светата тајна и „ја прикажат... благодатта што тие ја означуваат“. Овие надворешни знаци им помагаат на парохијаните да разберат што се случува кога ги примаат тајните.

Седум Тајни

Постојат седум тајни кои се практикуваат во Католичката црква. Три се за иницијација во црквата (крштевањето, потврдувањето и причестувањето), две се за исцелување (исповед и помазание на болните), а две се тајни на службата (брак и свети наредби).

Изразот „воведен од Христос“ значи дека секоја од светите тајни што им се придаваат на верниците потсетува на настани во Новиот завет од Христос или неговите следбеници што одговараат на секоја тајна. Преку различните тајни, Катехизмот наведува дека на парохијаните не им се доделуваат само благодатите што тие ги означуваат; тие се вовлечени во тајните на самиот Христов живот. Еве примери од Новиот завет со секоја од светите тајни:

 1. Крштевањето го слави првото иницијација на поединец во црквата, без разлика дали е доенче или како возрасен. Обредот се состои од тоа што свештеникот истура вода над главата на лицето што се крштева (или го потопува во вода), како што вели: „Ве крштевам во името на Отецот и наСин и на Светиот Дух." Во Новиот завет, Исус побарал од Јован да го крсти во реката Јордан, во Матеј 3:13-17.
 2. Потврдата се одржува во близина на пубертетот кога детето ќе го заврши својот или нејзината обука во црквата и е подготвена да стане полноправен член. Обредот го врши епископ или свештеник, а вклучува помазание на челото на парохијанецот со Божиќ (свето масло), положување на рацете и изговарањето на зборовите „Бидете запечатени со дарот на Светиот Дух.“ Потврдата за децата не е во Библијата, но апостол Павле врши полагање раце како благослов за претходно крстените луѓе, опишано во Дела 19:6.
 3. Светата Причест, позната како Евхаристија, е обред опишан на Тајната вечера во Новиот завет.За време на мисата, лебот и виното се осветуваат од свештеникот и потоа се делат на секој од парохијаните, толкувани како вистинско Тело, Крв, Душа и Божество на Исус Христос.Овој обред го спроведува Христос за време на Тајната вечера, во Лука 22:7–38.
 4. Исповед (помирување или покајание), откако парохијата ги исповеда своите гревови и ги прими своите задачи, свештеникот вели: „Ве ослободувам од вашите гревови во името на Отецот и Синот и Светиот Дух“. Во Јован 20:23 (NIV), по неговото воскресение, Христос им кажува на своите апостоли: „Ако некому му ги простите гревовите, гревовите му се простени; ако правитене им простувај, не им е простено."
 5. Помазание на болните (Екстремно немирување или последни обреди). Воведен покрај креветот, свештеникот го помазува парохијата, велејќи: „Со овој знак си помазан со благодатта за помирувањето на Исус Христос и ти си ослободен од секаква грешка од минатото и ослободен си да го заземеш своето место во светот што тој ни го подготвил.“ Христос помаза (и исцели) неколку болни и умирање поединци за време на неговата служба, и ги поттикна своите апостоли да го стори истото во Матеј 10:8 и Марко 6:13.
 6. Бракот, значително подолг обред, ја вклучува фразата „Она што Бог го спои, никој да не го разделува.“ Христос ја благословува свадбата во Кана во Јован 2:1–11 со претворање на водата во вино.
 7. Свети заповеди, светата тајна со која човекот е ракоположен во католичката црква како старешина. на Христос како Свештеник, Учител и Пастир, од кого ракоположенот е службеник." Како Светата Тајна дава благодат?

  Додека надворешните знаци - зборовите и постапките и физичките работи - на светата тајна се неопходни за да помогнат во објаснувањето на духовната реалност на светата тајна, католичкиот катехизам појаснува дека извршувањето на светите тајни не треба да се разгледуваат магија; зборовите и постапките не се еквиваленти на„магии“. Кога свештеник или епископ врши таинство, тој не е оној кој дава благодат на лицето што ја прима тајната: тоа е самиот Христос кој дејствува преку свештеникот или епископот.

  Исто така види: Дефиниција на Џеннет во исламот

  Како што забележува Катехизмот на Католичката црква (став. 1127), во светите тајни „Самиот Христос работи: тој е кој крштева, тој што дејствува во неговите тајни за да ја пренесе благодатта што секој светата тајна означува“. Така, иако благодатите што се даваат во секоја тајна зависат од тоа дали примателот е духовно подготвен да ги прими, самите тајни не зависат од личната праведност ниту на свештеникот, ниту на лицето кое ги прима тајните. Наместо тоа, тие работат „според Христовото спасоносно дело, извршено еднаш засекогаш“ (ст. 1128).

  Еволуцијата на светите тајни: мистериозни религии

  Некои научници тврдат дека католичките тајни еволуирале од збир на практики што биле воспоставени додека била основана ранохристијанската црква. Во текот на првите три века од нашата ера, постоеле неколку мали грчко-римски религиозни училишта наречени „мистериозни религии“, тајни култови кои им нуделе на поединците лични религиозни искуства. Мистериозните култови не беа религии, ниту беа во конфликт со главните религии или со раната христијанска црква, тие им дозволуваа на приврзаниците да имаат посебна врска со божествата.

  Исто така види: Кристаделфиски верувања и практики

  Најпознатите одучилиштата биле Елевзинските мистерии, кои одржувале церемонии за иницирање на култот на Деметра и Персефона со седиште во Елевзида. Неколку научници ги разгледаа некои од ритуалите што се слават во мистериозните религии - пубертет, брак, смрт, помирување, откупување, жртви - и направија некои споредби, сугерирајќи дека христијанските тајни можеби биле израсток или поврзани со. тајните како што ги практикувале овие други религии.

  Најјасниот пример што му претходи на кодификацијата од дванаесеттиот век на светата тајна на помазанието на болните е „обредот тауроболиум“, кој вклучуваше жртва на бик и капење на парохијаните во крв. Тоа беа обреди на прочистување кои го симболизираа духовното исцелување. Други научници ја отфрлаат врската бидејќи Христовото учење експлицитно го отфрла идолопоклонството.

  Како се развиле Светите Тајни

  Формата и содржината на некои од светите тајни се менувале како што се менувала црквата. На пример, во раната црква, трите најрано воспоставени тајни на Крштевањето, Потврдувањето и Евхаристијата биле спроведени заедно од страна на бискуп на Велигденското бдение, кога биле донесени нови иницијативи во црквата во претходната година и ја славеле својата прва Евхаристија. Кога Константин го направи христијанството државна религија, бројот на луѓе на кои им треба крштевање растеше експоненцијално, а западните епископиги делегирале своите улоги на свештеници (презвитери). Потврдата не беше обред што се спроведуваше како знак на зрелост на крајот на адолесценцијата до средниот век.

  Специфичната користена латинска фраза - Новиот завет е напишан на грчки - а артефактите и дејствата користени во ритуалите за благослов биле воспоставени во 12 век од раните схоластици. Надоврзувајќи се на теолошката доктрина на Августин од Хипо (354–430 н.е.), Петар Ломбард (1100–1160); Вилијам од Оксер (1145–1231) и Данс Скотус (1266–1308) ги формулирале прецизните принципи според кои требаше да се изврши секоја од седумте тајни.

  Извори:

  • Ендрјус, Пол. „Пагански мистерии и христијански тајни“. Студии: Ирски квартален преглед 47.185 (1958): 54-65. Печати.
  • Lannoy, Annelies. „Свети Павле во историјата на религиите од почетокот на 20 век. „Мистикот од Тарсус“ и паганските тајни култови по преписката на Франц Кумон и Алфред Лоизи“. Zeitschrift fur Religions- und Geistesgeschichte 64.3 (2012): 222-39. Печати.
  • Metzger, Bruce M. „Разгледи на методологијата во проучувањето на мистериозните религии и раното христијанство“. The Harvard Theological Review 48.1 (1955): 1-20. Печати.
  • Нок, А.Д. „Елинистички мистерии и христијански тајни“. Мнемозина 5.3 (1952): 177-213. Печати.
  • Рутер, Џереми Б. „Трите фази наTaurobolium."
  • Ван ден Ејнд, Дамјан. „Теоријата на составот на светите тајни во раниот схоластицизам (1125-1240).“ Францискански студии 11.1 (1951): 1-20. Печати.
 8. Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Richert, Scott P. „Што е Светата тајна?“ Научете ги религиите, 16 февруари 2021 година, Learnreligions.com/what-is-a-sacrament-541717. Richert, Scott P. (2021, 16 февруари). Што е тајната тајна? -a-sacrament-541717 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирај цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.