Кои се античките хинду закони на Ману?

Кои се античките хинду закони на Ману?
Judy Hall

Законите на Ману (исто така наречени Манава Дарма Шастра ) традиционално се прифаќаат како еден од дополнителните краци на Ведите. Таа е една од стандардните книги во хинду-канонот и основен текст на кој наставниците ги темелат своите учења. Овој „откриен стих“ се состои од 2684 стихови, поделени во дванаесет поглавја кои ги прикажуваат нормите на домашниот, социјалниот и религиозниот живот во Индија (околу 500 п.н.е.) под влијание на Брахманите, и тој е фундаментален за разбирањето на древното индиско општество.

Исто така види: Молитва за вашиот брат - зборови за вашиот брат или сестра

Позадина на Манава Дарма Шастра

Древното ведско општество имало структуриран општествен поредок во кој Браманите биле ценети како највисока и најпочитувана секта и им била доделена светата задача за стекнување античко знаење и учење - наставниците од секое ведско училиште составувале прирачници напишани на санскрит за нивните соодветни училишта и дизајнирани за водство на нивните ученици. Познати како „сутри“, овие прирачници биле многу почитувани од Браманите и меморирани од секој брамански студент.

Најчести од нив беа „Грихија-сутра“, кои се занимаваа со домашни церемонии; и „Дхарма-сутра“, третирајќи ги светите обичаи и закони. Исклучително комплицираниот дел од древните правила и прописи, обичаи, закони и обреди постепено се зголемуваше во обем, се трансформираше во афористичка проза и беше поставена на музичка каденција, потоа систематскинаредени да ги сочинуваат „Дхарма-Шастрас“. Од нив, најстариот и најпознат е Законите на Ману , Манава Дарма-шастра — Дарма-сутра' што припаѓа на античката Манава Ведска школа.

Исто така види: Што е празникот на посветувањето? Христијанско гледиште

Битие на законите на Ману

Се верува дека Ману, античкиот учител на светите обреди и закони, е автор на Манава Дарма-Шастра . Почетниот канто на делото раскажува како десет големи мудреци апелирале до Ману да им ги рецитира светите закони и како Ману ги исполнил нивните желби барајќи од учениот мудрец Бхригу, кој внимателно бил поучен за метричките начела на светиот закон, да ги пренесе неговите учења. Сепак, подеднакво популарно е верувањето дека Ману ги научил законите од Господ Брахма, Создателот - и затоа се вели дека авторството е божествено.

Можни датуми на составување

Сер Вилијам Џонс го доделил делото на периодот 1200-500 п.н.е., но поновите случувања велат дека делото во неговата постоечка форма датира од првиот или вториот век CE или можеби дури и постари. Научниците се согласуваат дека делото е модерна верифицирана изведба на „Дарма-сутра“ од 500 п.н.е., која повеќе не постои.

Структура и содржина

Првото поглавје се занимава со создавањето на светот од божествата, божественото потекло на самата книга и целта на нејзиното проучување.

Поглавјата 2 до 6 го раскажуваат правилното однесување начленови на горните касти, нивно иницирање во браманската религија со света нишка или церемонија за отстранување на гревот, периодот на дисциплинирани студентски студии посветен на проучувањето на Ведите под брахмански учител, главните должности на домаќинот. Ова го вклучува изборот на сопруга, бракот, заштитата на светото огниште, гостопримството, жртвите на боговите, гозбите на неговите починати роднини, заедно со бројните ограничувања - и на крајот, должностите на староста.

Седмото поглавје зборува за повеќекратните должности и одговорности на кралевите. Осмото поглавје се занимава со modus operandi на граѓанската и кривичната постапка и со соодветните казни што треба да се изрекуваат на различни касти. Деветтото и десеттото поглавје ги поврзуваат обичаите и законите во врска со наследството и имотот, разводот и законските занимања за секоја каста.

Единаесеттата глава ги изразува различните видови на покајание за злоделата. Последното поглавје ја објаснува доктрината за кармата, повторното раѓање и спасението.

Критики на законите на Ману

Денешните научници значително ја критикуваа работата, оценувајќи ја ригидноста на системот на каста и презирниот однос кон жените како неприфатливи за денешните стандарди. Речиси божествената почит искажана кон кастата на Брахмин и одвратниот однос кон „Судрите“ (најниската каста) е непристоен за многумина.На Судрите им било забрането да учествуваат во браманските ритуали и биле подложени на строги казни, додека браманите биле изземени од секаков вид опомена за злосторства. Практикувањето на медицината беше забрането за горната каста.

Подеднакво одвратен за современите научници е односот кон жените во Законите на Ману. Жените се сметаа за неспособни, неконзистентни и сензуални и беа воздржани од учење на ведските текстови или учество во значајни општествени функции. Жените цел живот биле држени во ужасно потчинување.

Преводи на Манава Дарма Шастра

  • Институтите на Ману од Сер Вилијам Џонс (1794). Првото дело на санскрит преведено на европски јазик.
  • Уредбите на Ману (1884) започнати од А. Ц. Бурнел и завршени од професорот Е. В. Хопкинс, објавен во Лондон.
  • <>
  • Професорот Џорџ Булер Светите книги на истокот во 25 тома (1886 година).
  • Францускиот превод на професорот Г. Стрли Les Lois de Manou , формирајќи еден од тома на „Annales du Musée Guimet“, објавена во Париз (1893).
  • Законите на Ману (Пингвин класици) во превод од Венди Донигер, Емил Зола (1991)
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Das, Subhamoy. „Кои се античките хинду закони на Ману? Научи религии, 8 септември 2021 година, learnreligions.com/laws-of-manu-manava-dharma-shastra-1770570. Дас, Субхамој.(2021, 8 септември). Кои се античките хинду закони на Ману? Преземено од //www.learnreligions.com/laws-of-manu-manava-dharma-shastra-1770570 Das, Subhamoy. „Кои се античките хинду закони на Ману? Научете религии. //www.learnreligions.com/laws-of-manu-manava-dharma-shastra-1770570 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.